Відділ
освіти, молоді та спорту
Самбірської
районної державної адміністрації
Інформаційно-методичний
центр освіти
Конспект уроку
6 клас
«Значення овочів у харчуванні людини.
Використання їх для
приготування страв та напоїв.
Умови зберігання свіжих овочів.
Способи подрібнення овочів.
Інструмент і пристосування для
подрібнення овочів. Форми нарізання овочів.
Прийоми виконання робіт»
|
м. Самбір 2013р.
Тема. Значення овочів у харчуванні
людини. Використання їх для
приготування страв та напоїв. Умови зберігання свіжих
овочів. Способи подрібнення овочів. Інструмент і пристосування для подрібнення
овочів. Форми нарізання овочів. Прийоми виконання робіт.
Мета: донести до учнів значимість
овочів у харчовому раціоні людини, ознайомити із способом нарізування овочів,
призначенням і прийомами користування спеціальними інструментами і пристроями;
сприяти розвитку образного мислення, господарського ставлення до продуктів,
екологічно -му вихованню учнів.
Обладнання : таблиці „Обробка овочів",
„Види нарізання овочів", овочі, обробні дошки, ножі, тертки, столовий
посуд.
Хід роботи
I. Організація учнів до уроку.
II. Актуалізація опорних знань.
-
Для чого люди споживають їжу?
-
Що таке кулінарія?
-
Як називається приміщення в якому готують їжу?
-
Якою повинна бути кухня?
-
Які овочі використовують в раціоні вашої родини?
-
Які овочі використовують частіше : сирі чи варені?
ІІІ. Мотивація
навчальної діяльності учнів.
- Сьогодні на
уроці ви дізнаєтеся, яку користь приносять овочі здоров'ю людини, чому їх
потрібно включати у щоденне меню, які страви можна приготувати з овочів, які є
способи обробки овочів.
IV. Повідомлення теми уроку.
V. Виклад нового
матеріалу
Вчитель Ходить гарбуз по городу,
Тай питає свого роду:
- Ой чи
живі, чи здорові
Всі родичі гарбузові.
Учениця 1. Я Гарбуз, глава городу.
Я начальник свого роду.
Я найбільший, я найкращий,
І смачні із мене каші.
Хто не їв іще чудову
Славну кашу гарбузову?
І солодка, і поживна
Гарбузова каша
дивна!
Можна, хочу вам
сказати,
Ще й насінням
полузати.
В Середній Азії з гарбуза
Навіть
посуд роблять, друзі:
Пляшки, ложки, миски,відра,
Щось подібне до макітри.
У таких смішних сосудах
Возять воду на верблюдах.
Та вже годі вихвалятись,
Бо пора до діла братись.
Гей чи живі, чи здорові
Усі родичі гарбузові?
Вчитель
- Не всі знають, що гарбуз надзвичайно корисний.
Гарбуз досить легко засвоюється організмом, має лікувальні властивості. У гарбузі
містяться солі і вітаміни. З гарбузів можна готувати повидло, мармелади.
Гарбуз вживається в натуральному вигляді - вареним, печеним з медом, цукром.
Дуже корисне і гарбузове насіння. Воно надзвичайно багате на білки, жири та
інші активно діючі компоненти. Як відомо у Гарбуза родичів є чимало. З деякими
з них ми сьогодні познайомимось ближче.
Учениця 2 У сімейці овочевій
Я, звичайно королева Поважають в нашім колі Всім
відому бараболю.
І варена, і смажена,
І тушкована , й печена, Можу буть я
командиром,
Як зварюся у мундирі, Від зорі і до зорі
Їли б ви картоплю - фрі,
Як скуштуєш з мене зрази
Язика ковтнеш відразу,
І з капустою, й з грибами,
Аж лящить по за вухами!
Вчитель Картопля - багаторічна,
трав'яниста рослина.
Батьківщиною
картоплі вважають узбережжя Аляски, Камчатки.
Хоч там холодний клімат, але є
багато гарячих ключів, навколо яких цілий рік теплий грунт. З картоплею
пов'язано багато цікавих історій. Ще в ХУІ ст один адмірал привіз начебто з
Америки до Англії картоплю. Господар вирішив почастувати заморською стравою
своїх
гостей. Але повар не знав, як
її готувати і підсмажив бадилля з листям. Гостям дуже не сподобалась страва.
Розлючений господар наказав вирвати всю картоплю і спалити її. Потім
скуштували печеної картоплі, всі знайшли її дуже смачною.
А у Франції у ХУШ ст селян
привчали до картоплі хитрощами. На ділянках, де росла картопля, ставили
охорону, а на ніч її знімали. Люди, думаючи, що охороняють щось дуже цінне,
вночі викопували її і їли. А польовою культурою картопля стала тільки в
середині XIX ст.
Існує біля 100 сортів
картоплі. На Україні зараз картопля найпоши-ніший овоч. Картопля містить дуже
багато крохмалю і вітаміни А,В і С. Так як картоплю вживаємо у великій
кількості, її треба вважати гарним джерелом аскорбінової кислоти, вітамінів
групи В.
Учениця 3 Всім привіт! Я звусь Морквиця
Гарбузова я сестриця,
Його родичка, а значить
Я така ж жовто-гаряча.
Та не колір лиш один
Нас об'єднує із ним.
В моркві, гарбузі і дині
Є багато каротину.
Моркву треба їсти всім:
І дорослим, і малим.
Ви сиру мене вживайте -
Мною зуби укріпляйе.
Та іще не полінуйтесь
І салати приглтуйте.
Без мене борщу не зварити,
Навіть супу не заправити.
А від морковного соку
Виглядатимеш нівроку!
Вчитель Вже 4 тис. років люди вживають
моркву в їжу. В середні віки її
вважали ласощами гномів. Існувало повір’я: якщо
ввечері віднесеш до лісу миску з пареною морквою, то вранці замість моркви
знайдеш злитки золота. Буцім гноми так любили моркву, що міняли її на золото.
Але, на жаль їхні сподівання не виправдовувалися. Батьківщиною моркви вважають
Середземномор’я. На території нашої країни моркву вирощують з XI ст.. В давнину
моркву використовували не тільки як продукт харчування, але як і лікарський
засіб. Морква містить дуже багато каротину. Від нього залежить жовте
забарвлення моркви. Дякуючи вітаміну А, морква покращує зір. Морквяний сік
заслужено називають еліксиром молодості, здоров’я і краси.
Учениця 4. Я Капуста. Я звичайна
Звуть мене білокачанна
Є рідня у мене кльова –
Це капуста кольорова.
А іще у нашім колі
Є кольрабі і броколлі. Мене їжте неодмінно,
Бо в капусті вітаміни. Вітаміни групи С Підрум'янять
вам лице,
І покращать апетит,
Вилікують стоматит.
З мене можна соки жати,
Квасити і тушкувати,
Цілий рік мене вживати.
Як вагу захочеш скинуть-
Їж капусту неодмінно.
В животі не буде пусто,
Бо поживная капуста.
Вчитель Назва "капуста" походить від древньо-римського
"капут", що означає "голова". Це через те, що качан капусти
нагадує голову. Вперше почали вирощувати капусту іберійці, що населяли
теперішню Іспанію. Звідси вона розповсюдилась в Грецію, Єгипет та інші країни.
Древні єгиптяни подавали варену капусту на десерт, як солодку страву. Древні
греки вважали, що капуста має цілющі властивості. Відомий математик Піфагор
писав, що "капуста" являє собою овоч, який підтримує бадьорість і
веселий настрій духа.
Капусту вирощують із 3 тис до н. е.. Найбільш поширена
у нас капуста білокачанна. Вона містить вітаміни А,В,С. Вітаміну С у ній не менше
ніж в лимонах. Народна медицина рекомендує прикладати свіжі капустяні листки
до чиряків, гнійних ран, при опіках. В їжу дуже корисно вживати свіжу капусту,
бо при тепловій обробці вона втрачає велику кількість вітамінів.
Учениця 5 Ми зелені огірочки
Гарбузові сини й дочки, Безумовно, ми рідня,
З поля ягідка одна,
Бо й гарбуз і огірки –
Це, насправді, ягідки. Дуже ми смачні свіженькі,
Малосольні і кисленькі, Мариновані, до речі,
До вподоби всій малечі. А ще, мабуть, ваші мами,
Роблять маски з огірками,
Щоб лице було гладеньким,
І чистеньке, й молоденьке.
Мастяться й бабусі, й мами
І лосьйонами, й кремами.
Вчитель Плід огірка, як, до речі, й гарбуза - ягода. У ньому багато соковитої м'якоті
й насіння. Огірок відомий як овочева культура близько 6 тис років. Його батьківщина
Північно - Західна Індія. Там дикі огірки ростуть просто в лісі, обвиваючи
дерева, мов ліани. А в індійських селах ними обплетені огорожі. У Китаї і Японії вирощують
огірки довжиною до 1,5 м. В старі часи огірки були рідкістю. Розповідають, що
жорстокий і жадібний турецький султан Могамет II одного разу наказав розпороти
животи семи своїм придворним, щоб дізнатися, хто з них з'їв огірок, присланий
йому в подарунок.
В порівнянні з іншими овочами, огірок не багатий
вітамінами, але в ньому багато фосфору, заліза, кальцію і йоду. Огірки підвищують
апетит , сприяють хорошому засвоєнню їжі. В їжу огірки використовують у стадії
технічної стиглості, коли плоди хрусткі і соковиті. Більшість вітамінів у
шкірці - тому огірки рекомендують добре мити й їсти.
Учениця 6 Ви впізнали нас, сеньйори ?
Ми, звичайно, Помідори! Хочу запитать в усіх : Хто не
пив томатний сік?
Цей улюблений напій
І корисний, і
смачний. Ви повинні також знати, Що нас ріжуть у салати. Але хочем вам сказати,
Що з нас можна готувати Не лише окремі страви, А ще класні з нас приправи.
Це - томатний соус, лечо,
Ще - аджика, паста, кетчуп.
Ну, скажіть, тепер ви згодні,
Що без нас були б голодні ?
Вчитель Помідори родом з Південної
Америки, Перу. В Європі довгий час вони були
декоративною рослиною. Плоди спочатку не вживали в їжу,бо вважали їх отруйними
. Ще 150 років тому помідори можна було побачити у вазонах на вікнах серед
інших декоративних рослин. Слово "помідор" походить від італійської
назви " помо д' оро"- яблуко золоте. На древньо-мексиканській мові ця
рослина звалася "тома-тль". Звідси і пішла друга назва помідорів -
томати.
За своєю поживністю помідори посідають одне з перших
місць серед овочів. В помідорах містяться вітаміни, мінеральні солі, цукор. В
одній склянці томатного соку міститься половину необхідної для людини добової
дози каротину і вітаміну С.
Учениця 7 Вихвалялись тут Морквина,
Огірки і Картоплина.
Хоч одна тут є людина,
Що не знає Цибулини Без мене які ж салати
Хоч у будні, хоч у свята?
Кажуть, нібито я злюча,
І гірка та ще й пекуча,
Ніби плакать заставляю.
Та невже ніхто не знає,
Що вбиваю я мікроби,
І лікую від хвороби ?
Якщо раптом ти чихнув, Тут же запах мій вдихнув,
А ще трішечки поїв –
То не треба й лікарів. При хворобах сік вживають,
І до рани прикладають,
Бо в мені ти неодмінно
Знайдеш комплекс вітамінів.
А в лушпинні ще жінки
Варять к Пасці крашанки.
Вчитель Культурна цибуля родом із Західної Азії. Вирощування
цієї культури почалося в древні часи у Китаї, потім в Індії та
Єгипті. В середні віки їй приписували чудодійну силу,
вважали її оберегом. Воїни носили на грудях цибулину як талісман, що оберігає
від стріл та ударів меча. Профессор Токін встановив, що від летючих речовин, що
виділяє цибуля ( фітонцидів), гинуть бактерії. Достатньо протягом трьох хвилин
пожувати цибулину, щоб знищити у роті всі мікроби. А ще цибуля булла першим
наочним посібником при вивченні астрономії. Древні вчені, розрізавши цибулину,
пояснювали своїм учням будову Всесвіту. Тоді вони вважали, що Всесвіт
складається з декількох сфер - оболонок навколо Землі.
Існує близько трьохсот видів
цибулі. Це один із найкорисніших овочів.
Вчитель Здавна в українській кухні
дуже широко використовували овочі. І у сучасній кухні овочі
необхідні у щоденному раціоні як дітей, так і дорослих. Бо вони є основним джерелом води,
вітамінів, вуглеводів, мінеральних солей. Овочі пробуджують апетит і
покращують травлення. З них готують перші страви, гарніри, салати, напої. Овочі
консервують, солять, маринують, з деяких варять варення.
Ми повинні вживати в їжу екологічно чисті овочі, без
вмісту нітратів і інших токсичних елементів. Щоб отримати екологічно чисті
овочі, потрібно під час вирощування рослин використовувати лише натуральні
добрива для підживлення, тобто, гній, компост, кісткове борошно, вапняк. Для
боротьби з шкідниками і хворобами застосовувати також лише природні засоби -
тютюновий пил, часник, відвари кропиви, полину.
Для приготування страв овочі
використовують цілими, або нарізують їх шматочками, кружальцями, соломкою,
брусочками, кубиками, часточками. Послухайте декілька порад зберігання овочів:
- обчищені
овочі не можна довго зберігати, бо вони втрачають вітаміни;
- при обчищенні шкірка повинна бути якнайтоншою, бо під нею міститься багато
вітамінів;
- очищена
картопля швидко темніє, тому її слід занурювати у холодну
воду;
- очищену картоплю можна
зберігати без
води не більше
години, склавши її в посудину та накривши чистою вологою тканиною;
- перед тим, як нарізати цибулю, ніж треба
опускати в холодну воду, тоді цибуля не щипатиме очі і не викликатиме сліз.
Щоб нарізати овочі, потрібні кухонні інструменти та
пристрої. Які?
Назвіть їх
!
Під час приготування їжі треба
додержуватись правил особистої гігієни. Пригадаймо їх !
VI.
Закріплення
засвоєного матеріалу.
- Чому здавна в українській
кухні використовували овочі ?
- Чому моркву вважають корисною
?
- Яке значення цибулі для
організму людини ?
- Чи потрібно вживати капусту,
помідори ?
- Як поділяється обробка овочів
?
- В якій послідовності виконують
первинну обробку
овочів ?
- Навіть види теплової обробки
овочів !
- Як можна домогтися вирощування
екологічно чистих
овочів ?
-
Що робити, коли ми запідозрили, що овочі містять нітрати ?
VII.
Практична
робота.
Подрібнення
овочів і нарізування різними способами.
Організація робочого місця:
дошку для нарізання кладемо прямо перед собою, справа розташовуємо інструменти, зліва на
тарілках помиті овочі. За дошкою для нарізання тарілка для почищених овочів і
посудина для зсипання нарізаних овочів
Назвіть, будь ласка, правила
безпечного користування різальними інструментами.
1. Чищення овочів.
а) вступний
інструктаж;
б) самостійна
робота учнів;
в) підсумок
виконуваної роботи.
2. Нарізування овочів.
а) вступний
інструктаж;
Щоб нарізати картоплю шматочками чи часточками,
спочатку нарізаємо на 2 або 3 частини по довжині, а потім кожну частину на
часточки. А щоб порізати картоплю брусочками, то спочатку розрізаємо на
пластинки по довжині, а потім кожну пластинку на брусочки. Щоб порізати
соломкою картоплю, то розрізають на тонкі пластинки по ширині, а потім
соломкою. Для того, щоб порізати картоплю кубиками, то спочатку нарізають
грубими пластинками по довжині, а потім брусочками і після цього кубиками
однакового розміру. Нарізану картоплю на шматочки використовують для супів, а нарізану на брусочки
- для смаження. Картоплю, нарізану соломкою чи кубиками, використовують для салатів.
б) самостійна робота учнів:
в) поточний
інструктаж;
А як можна
нарізати моркву
?
Щоб нарізати моркву півкружальцями, то коренеплід
розрізають по довжині, а потім нарізаємо півкружальця.
Які ще овочі можна нарізати півкружальцями чи кружальцями ?
До яких страв використовують моркву нарізану
кружальцями? Півкружальцями? Кубиками? Соломкою?
г) самостійна робота учнів:
д) поточний інструктаж;
Кільцями і півкільцями нарізаємо цибулю і солодкий перець.
е) самостійна робота учнів;
є) заключний інструктаж.
є) заключний інструктаж.
VIII.
Підсумок
уроку.
ІХ.
Подача домашнього завдання.
Х. Прибирання робочих місць.
Додаток 1. Способи нарізання овочів

Немає коментарів:
Дописати коментар